30 september

Nu är vi klara med undersökningen så håll utkik efter en svensk (blond) och en bengal (mörkhyad) i korriden! Kanske är det just du som får svara på undersökningen? (ja.. det vill säga om du har turen med dig!)


28 september


Försökte fixa ett möte med handledarn idag men nejdå, upptagen kille!
Imorgon ska vi iallafall försöka haffa honom på lunchen och visa honom våra färdiga frågor till undersökningen, hoppas han gillar dom!
Nu gäller det alltså bara att ta kontakt med alla lärare och bestämma när vi ska komma ut i klasserna och göra undersökningen. Ska bli kul att se resultatet!

28 september

En del utav projekt går även ut på att jag åker ner till Bangladesh. Visste ni föresten att när man pratar om "ekologiskt" så är Bangladesh H&Ms största produktionsland av ekologiskbomulls plagg?

Jag har förövrigt tillbringat min tid genom att prata med en tjej som jobbar på H&M i Bangladesh. Men jag tänker inte avslöja för mycket!

Låt oss säga att det går bättre än förväntat...


27 september

Min faster kom förbi imårse och drack lite kaffe och undrade om vi fortfarande samlade in kläder? Självklart sa jag, och hon sa att hon skulle göra en fet garderobsrensning och komma förbi så snabbt som möjligt. Hon har gått ner jättemycket i vikt och ska nu rensa sin gamla garderob av för stora kläder, så det kan nog finnas en del där!
Så nu vet ni det oxå, vi samlar fortfarande in kläder om det är någon som har lite kläder över till oss!

Sitter med allt vi redan fått in framför mig och försöker se ett mönster, vad vi kan använda och vad vi ska använda det till. Det som ligger närmast på planeringen är att just göra det; sortera ut vad vi kan använda. Och göra vår undersökning.
27 septemberHar tidigare lovat er att sätta ut bild på mitt skrivbord och whiteboard tavla som jag har till projektarbetet. Det är där allting händer. Nu vet ni!

Har suttit och filat på de sista småsakerna när det gäller undersökningen vi ska ha nästa vecka. Tänkte att det var lika bra när vi ändå snart ska träffa vår projektledare. Ska bli kul och se resultatet!


SAMMANFATTNING v.38

Den här veckan har vi framförallt börjat jobba på enfrågeenkät som vi ska gå ut med till klasserna. Vi hoppas att vi ska kunna bli klara med den till nästa vecka.
Nu har vi samlat in nästan alla kläder vi tror att vi behöver, så i början av nästa vecka ska vi träffas och kolla igenom vad vi har.

Mötet med Thomas, vår handledare, var jättebra, det kändes bra att få lite mer koll på hur det ligger till och vad han tycker, och vad vi tycker och det verkar ju som att vi allihopa tycker att det går bra!


Bild från kön utanför vintagemässan igår. Superbra!


24 september

För alla er som känner att ni vill shoppa fina kläder och samtidigt tänka på miljön; åk till stockholm i helgen! 25-26 är det nämligen vintagemässan i Horstullstrand med massor av utställare, både från butiker och privata. Jag drar dit imorgon, det finns de som ställer ut omsydda plagg som oftast är gjorda av gamla tyger, där kanske man kan få lite inspiration. Och annars så är bara upplevelsen att vara där underbar, har varit på de tidigare mässorna och de var sjukt bra! Så, ett tips är att dra dit!


Trevlig helg!


23 september

Idag mötte vi upp vår handledare Thomas för att prata om projektarbetet. Vi pratade lite om vad vi gjort samt vad vi har för kommande planer. Hittils ser det bra ut från båda håll och det är vi glada för! Vi har även pratat om hur vida vi ska kontakta honom och kommit fram till att det är vi som ska mejla honom så fort vi känner för det. Rätt bra deal faktiskt!

(obs vårt möte såg inte riktigt ut så som på bilden.. haha.. eller jo Therese fick räcka upp handen när hon ville prata, men inte jag hehe..) .

IALLAFALL. klädinsamling på gång! dags och rensa era garderooober tycker jag!!
/ Lisa


21 september

Godkvällens.
Egentligen är det här ett himla onödigt inlägg.. men måste bara kommentera Therese inlägg under. Ja det är sant, jag ska lära mig sy. Sist jag använde en symaskin var i nian. Slutade dock med att jag sytt på mitt finger och nålen kom rakt in i nageln..                .. dags att ge det en andra chans!

/ Lisa


21 september

Skissade lite idag, jag och Lisa. Båda bubblar av ideér. Kommer vi kunna komma överens? Hope so.
Tyvärr kommer vi inte kunna visa så mycket skissande, vad blir då det roliga i att se visningen?

Ett till syfte med arbetet: Lisa ska lära sig sy! Det kan bli kuul!

Puss therese


20 september

Sitter och kollar bilder från olika märken och deras visningar för våren 2011. Det är himla varierat. Det finns de sockersöta, som hos Chanel, och sen det lite tuppare, som hon Lanvin. Vet inte vad man ska inspireras av, och vad jag tycker man ska hålla sig till i vår. Visningen vi sa ha kommer ju iallafall vara anpassad efter just vår, så det är det vi måste tänka när vi designar våra plagg. Kanske det söta? Eller det tuppa? Elller varför inte en härlig mix?


Chanel


Lanvin

Alexander Wang

Cheap Monday

D&G

Fick via kommentar på bloggen erbjudande om hjälp från stylister och frisörer på vår skola inför visningen! Det tackar vi hemskt mycket för och vi vill ju självklart få all hjälp vi kan få! Supert!

Puss Therese


20 September


I vår planering har vi bland annat skrivit att vi ska göra en undersökning. En undersöknng då vi ställer några frågor som handlar om ekologiskt mode samt vad man vet om det. Så nu sitter jag här i skolan och klurar på bra frågor.. Hmm, vad sägs om.. Vet du vad ekologiskt mode är? Har du någonsin köpt ett ekologiskt plagg? Har du sett ett ekologiskt plagg i butiker någongång? Och, varför köper du inte ekologiska kläder?

Min tanke är att vi ska gå ut till olika klasser här på fyrisskolan och göra undersökningen. Det blir intressant tror jag, såklart sammanställer vi resultatet och visar det på bloggen.

/ Lisa

SAMMANFATTNING V.37Idag är det söndag, vilket betyder att det är dags för en "veckans sammanfattning". Så nu sitter vi här hemma hos Therese och planerar de kommande veckorna.Den här veckan har vi haft fullt upp med klädinsamllingen. Vi har under en vecka fått in flera kassar med kläder och vi är riktigt nöjda! Men vi satsar stort, så nästa vecka ska vi försöka få in mer. Just nu ligger vi väldigt bra till i planeringen och klädinsamlingen fortsätter minst till slutet av september.


Vi har också pratat med skolans ordförare i elevrådet för att planera hela upplägget. Bland annat vilka tider vi ska ha modevisningen. Sen har vi pratat lite smått om vilka som ska gå modeller, men det ska vi ta tag i bättre senare. En av oss har också pratat med en vän som haft modevisning tidigare och fått råd och hjälp hur man ska planera. Bland annat att vi ska gå till olika klädes/smyckes butiker för fixa goodiebags samt låna smycken.

Det gååår bra nu!
/ Lisa och Therese

16 september

Under senaste veckan har många kommit fram till mig och kommenterat vårt projektarbete. Jag har fått många positiva åsikter om arbetet och det gör mig bara mer motiverad!

Sitter här och skissar lite smått på vad som ska hända härnäst. Jusde, en fashionshow är ingenting utan modeller som kan gå. Sugen? Krav: Du behöver vara bengal, mörkhyad, fräknar och rödhårig! Haha (torr humor eller?) nej självklart tycker jag att ifall du känner dig sugen att gå catwalk kontakta mig eller min kära partner thereseeeeeee.

/ LISA


16 september

Idag var jag både plånboksvänlig och miljövänlig och gick och shoppade på Myrornas. Gör det du med, två flugor i en smäll! Men det kräver en del tid för att man ska hitta guldkornen. För mig gick shoppingen på under en hundring, en kjol och en sjal blev det idag.


Och så kom mormor förbi med kläder igår, en hel massa kjolar, det gillar vi!

Puss Therese


15 september

 


Efter en låång dag i skolan är jag äntligen hemma. Rotar självklart i kylen och gissa om jag hitta mat? NEJ. Till och med ekologisk mat skulle sitta gott. Vad nu de är för något..

/ Lisa


14 september

Vy från en H&M butik.

Visste ni föresten att H&M har börjat sälja ekologiska kläder? Hm, kanske inte det första man tänker på, men sant är det! Deras ekologiska kollektion är inte så stor i större utsträckning men det har funnits hos H&M sedan 2004. Och i framtiden kommer dem utvecka sitt arbete med ekologiska kläder! Kul tycker jag! Kanske har vi bara på oss ekologiska kläder 2053?

/ LisaSAMMANFATTNING v. 36Vi har kommit överens med vår projekthandledare att vi efter veckans utgång skriver en kortfattad sammanfattning om vad vi har gjort samt hur det har gått. Så detta har vi gjort under vecka 36:

Vad vi har gjort:
Denna vecka började vi med klädinsamlingen. Vi har ringt runt till familj och vänner och frågat om de har kläder som de inte använder, och detta har vi gjort varje dag till och från. Det har resulterat i att vi har samlat in några kassa med kläder, kul! men vi ska försöka få mer, då vi vill ha en oförglömlig fashion show!

Den viktigaste saken som vi gjort den här veckan är att boka datum för modevisningen. Vi har pratat med skolans elevråd samt biträdande rektor för att boka aulan till modevisningen. Som ni kanske vet, 28 apil 2011 smäller det!

Vi har också gjort ett "event" på facebook där det står om den här modeshowen, och bjudit in massa folk! just nu har vi över 100 gäster som tackat ja, men många har fortfarande inte svarat. Dessutom har vi gjort reklam för bloggen på facebook och vi fick ungefär 190 besökare första dagen! Härligt!

Bloggen har också fått en ny design. Tack vare en vän till en av oss som fixade till den. Bloggen känns mer stilren nu och snygg är den också!

Dessutom har vi försökt blogga varje dag mer eller mindre. Vi vill ha en blogg som uppdateras mycket och vi vill inte våra läsare som vi har fått.

Båda av oss har fixat till "sy rum" eller "skrivbord" för projektarbete. (bild från Lisas skrivbord kommer senare). Vi har köpt pärm och även skaffat oss en whiteboard!

Idag skrev vi också kontrakt med vår handledare om det här projektarbete. (nu börjar det på riktigt...) hehe.

Sen har båda av oss kollat på inspiration från olika håll, läst tidningar, sett bilder, filmreklam, ja allt möjligt. Men det är något vi absolut tänker fortsätta med eftersom vi behöver ideér till klädkollektionen!

Hur har arbetet gått under veckans gång?

Vi tycker det har gått väldigt bra faktiskt. Vi trodde inte att vi skulle få så många besökare här på bloggen och så många medlemmar på facebook. Under en dag fick vi över 100 medlemmar så det känns jättebra att folk vill ta del av vårt projektarbete.

Klädinsamlingen har gått helt okej, vi har som sagt fått in några kassar, men just nu gäller det att ringa till folk och verkligen fråga om de har kläder! Men som sagt, så ligger vi inte efter i vår planering eftersom vi sa att klädinnsamlingen skulle fortsäta till slutet av september, början av oktober.


Hittils är vi nöjda!


/ Lisa

 


13 september

Vad vet du egentligen om ekologiskt mode? Visste du tillexempel att...

...ekologisk bomull (organic cotton) bara innebär att bomullen är odlad utan gifter, men inte att den övriga produktionen behöver vara giftfri.

...rättvismärkt (fair-traid) betyder att arbetarna har jobbat under goda arbetsförhållanden.

...om du köper kläder secound hand sparar du 97 % energi jämfört med om plagget hade varit nyproducerat.

...re-design är när man gör om gamla kläder eller tyger till nya plagg (det vi gör alltså!).

...i Stockholm finns det ett klädbibliotek. Att låna istället för att köpa är bra för miljön!

...slow fashion är när man som modemedveten väljer lite finare, men lite färre, plagg som under sin produktionsgång påverkat miljön på så få sätt som möjligt.


Nu vi vet vi alla lite mer!!
Puss Therese

13 SEPTEMBER


Mitt huvud sprängs av idéer om hur vår kommande klädkollektion ska se ut. Outfitsen ovan är dock stört snygga!
Bilder tagen från http://popcultureafternoon.blogspot.com/

/ Lisa


13 september

Visningen vi kommer ha kommer ju som sagt vara i vår. Så dem kläderna som kommer visas ska ju vara anpassade efter årstid, alltså sommarkläder. Det känns ju kanske lite fel att göra sommarkläder nu när vintern kommer, men så är det alltid inom modebranchen. Kläderna som visades nu på modevekcna var 2011s vårkollektioner, alltså några säsonger tidigt... Vi är iallafall överens om att vi ska ha minst en riktigt maffig långklänning och blommigt,blommig,blommigt.

Puss Therese11 septemberHej alla glada!
Ni som känner oss har säkert hört talats om klädinsamlingen som pågår för fullt nu. Och om du som läser inte har en blekaste aning om vad jag pratar om just nu, kan jag säga att ifall du har någonting som ligger hemma och skräpar är vi väldigt tacksamma över att få det! Som sagt, så syr vi om gamla kläder till nya!

Under dessa dagar har mycket av min tid tillbringats till att ringa runt till nära och kära för att fråga om de har kläder. Och det är kul när ni kommer med kassar fulla med kläder!

Så om du har, kontakta mig, eller Therese!

Ps (så har jag köpt en snygg mapp till projektarbete, en pärm ska också köpas där skisser av kolellektionen kommer läggas upp! )

/ Lisa


9 september

Bad mamma lite snällt om att hon skulle rensa sin garderob. Visste att hon kanske inte hade så mycket men jag hade skymtat en del härligt blommigt där inne i garderoben men som jag aldrig sett på henne och tänkte kaaanske... och jo visst, två fina exemplar Laura Ashley maxiklänningar i småblommigt tyg. Perfekt!

Laura Ashley maxiklänning.

Puss Therese


9 September


Bloggen har fått en ny design! Say what? Läckert!
Tack till min fina vän, Sadia. Hennes blogg kan du hitta här, www.sadia.blogg.se

/ Lisa


8 september

Farmor kom över med en IKEA-kasse full med gamla kläder! Himla massa långkjolar och blusar som jag helst skulle behålla för mig själv men som jag ska låta bli! Det här kommer bli bra, snart kan vi sätta oss med skissblocken ocg få fram en dunderkollektion! Kanske ska ta och börja redan nu...

Puss


8 september!Nu så! ÄNTLIGEN HAR VI BOKAT DATUM FÖR MODEVISNINGEN! Varmt välkomna 28 april 2011 till en fullspäckad modevisning! Mer tider och info hittas på bloggen och facebook.

/ Lisa


8 september

Tänkte att jag skulle ge er en liten förklaring till loggan och namnet.
Namnet kom vi på redan i våras när vi började planera det här arbetet. det finns en dubbel mening i namnet. Dels så menar vi att vi är redo för att ta vårt ansvar för miljön, men grundtanken kommer från det engelska ordet redo, som betyder göra om på engelska. Vi ska ju som sakt sy om kläder, och vi tyckte därför att det passade.
ReDo - för miljön; vi återanvänder och gör om - för miljön.

Loggan började jag skissa på redan första mötet vi hade efter skolstart. Den är alltså inte, som jag hört att vissa trott, gjord i paint utan ritad för hand. Skissade ett bra tag innan vihittade stilen vi ville ha men vi blev riktigt nöjda med slutresultatet!

Skisser

Färdigt resultat

Puss Therese

8 september

Nu sitter vi i cafeterian och jobbar på facebookgruppen. Vi är väl inte dundertekniska någon av oss så lite av en utmaning att förstå sig på allt facebook kräver av oss. Men, det ska nog bli fint tillslut.

Vi har varit och pratat med Thomas, vår handledare. Än så länge verkar han nöjd med allt och sugen på att lära sig mer om ekologiskt mode, precis som vet, precis som vi hoppas alla ni är också! För vad är ekologiskt mode egentligen?

Therese och Lisa


7 september

Sitter här med en kopp te i handen och bläddrar i gamla tidningar för att försöka hitta inspiration till klädkollektionen. Jag tror att det här kan bli riktigt bra nämligen! Det finns så mycket man kan hitta på egentligen men en sak är säker, långklänningar är defenitivt en favorit!

Ps. Så har jag gjort vår grupp på facebook som handlar om vårt projektarbete offentligt! Gå gärna med då datum och arrangemang kommer läggas upp. Jag såg att vi redan har över 70 medlemmar! Nu är jag taggad! Följ oss hela vägen till slutet! :)


Godnatt på er!

/ Lisa


7 september

Förberedelserna fortsätter! Nu har jag rensat syrummet, fixat fram en anslagstavla för inspiration och projektplaner och planeringar och allt vad det är finns på plats för att man ska hålla koll på tempot! Känner mig taggad på att köra igång!


Vi hämtade en ansökningslapp för att kunna få pengar till projektet idag. Det vi behöver pengar till är ju egentligen bara tråd, eftersom vi samlar in kläderna, men det är ju inte helt gratis! Den ska lämnas in imorgon, vi hoppas på det bästa!

Puss Therese

RSS 2.0