Sammanfattning v. 43

Här kommer en sammanfattning av vecka 43!

Vad vi har gjort:
Eftersom vi fortfarande känner att vi håller oss till planeringen behöver vi inte jobba lika intensivt, (vilket vi skulle få göra om vi låg efter). Vi har dock försökt få ihop sammanställning av resultat från undersökningen. Men vi är inte riktigt klara eftersom vi inte har fått in alla lärarens resultat. Det hoppas vi kunna få veckan efter höstlovet! Tills dess finslipar vi på sammanställningen!

Vi har också börjat fråga ut några som kan tänka sig vara modeller till vår uppvisning. Men det ska vi fortsätta med de kommande veckorna!

Har också fixat en framsida till undersökningen. (bild finns på inlägget nedan)


Hur har arbetet gått?:
Det har gått ganska bra ändå, fast det går lite segt. Detta för vi inte har någon tidspress, och vi har ju inte riktigt kunnat skriva klart undersökningen eftersom vi inte fått in alla lärares resultat än. Annars rullar det på, och vi hoppas att kunna få ihop skisserna inom de kommande månaderna så vi kan börja sy!

 


30 oktoberGodkväll allesammans!

Har suttit i drygt en timma och försökt göra en framsida till vår undersökning! Hm.. Det här får väll duga! (är ju inte så teknisk av mig)
Kanske inte världens bästa uppdatering nu på bloggen, men vi har ju som sagt höstlov. Ha tålamod mina vänner ;)


29 oktober

Innan vi lämnar in sammanställningen av undersökningen till vår handledare måste vi bara ha alla lärares resultat!

Och nu ska vi börja bestämma modeller! Anyone? Vi har ju några som vi ska fråga...


25 oktober

L E D I G idag...
Hur skönt med sommar? ååååh!
sammanfattning v.42

Vad vi har gjort:
Den här veckan har varit lite seg. Vi har lite smått jobbat med undersökningens sammanfattning hela veckan. Vi har klurat på vad alla resultat egentligen betyder, något som visade sig vara rätt svårt. Mycket tid har lagts på våra fina diagram i olika färg och form.
Lisa mailade också med en tjej på ett ekologiskt företag för att få svar på några spännande frågor. Själv har jag mest börjat med skissningen ordentligt och funderar på vilka som skulle passa som modeller. Och vilka som kan tänka sig att vara modeller...

Hur arbetet har gått:
Vi har inte arbetat så mycket den här veckan men det vi har gjort har rullat ganska bra. Det har varit lite problem med diagrammen till undersökningen. Inte så tekniska. Just nu känner vi båda att det går lite segt och vi vill ordentligt komma igång med att ta fram färdiga skisser, så det ska vi jobba mycket med nu!

24 oktober

Mamma fixade nya skissblock åt mig. Love on her. Shockrosa och ganska liten storlek. Perfekt att fylla med skisser och idéer!

Idag spenderades en hel del timmar med Lisa framför datorn med fortsättningen av undersökningssammanfattning. Vad sägs om att det är såhär många som bryr sig om kläderna är ekologiska när de handlar?

Inte, särskilt många alltså..


22 oktoberFoto från The Sartorialist.

Inspiration!22 oktober


Mejlade en tjej som jobbar på ett ekologiskt företag. Jag bestämde mig för att fråga henne, varför man just ska köpa ekologiska kläder? Svaret som hon gav mig är faktiskt rätt smart!

" Man ska främst köpa dessa kläder för att de är giftfria,mjuka och sköna mot kroppen och generellt sett hållbarare. Man borde köpa ekologiska kläder för att skona de som arbetar på bomullsfält, de slipper nämligen komma i kontakt med olika kemilkaler och bekämpningsmedel varje dag som påverkar deras hälsa och i värsta fall deras liv alldeles för tidigt. Man bör också köpa ekologiska plagg för att skona och bevara jorden som bomullen odlas på, marken slipper lakas ur och förstöras av kemikaler, som också riskerar att läcka ut i närliggande vattendrag. Djurlivet i området slipper dö ut och människorna kan fortsätta leva i närheten av bomullsfälten. "

Sen frågade jag också henne, men varför är ekologiska kläder mycket dyrare än vanligare?
" Visst räcker du fram mer pengar än vanligt när du ska betala för din ekologiska tröja än om man ska betala för en tröja i tradionell bomull. Svaret är egentligen enkelt varför ekologiska kläder ofta är dyrare än vanliga pågrund av att odlingen går långsammare och fabriksarbetarna får lön att leva på och har drägliga arbetsförhållanden"

Ha en trevlig helg!


21 oktober
Hur söta är inte dem här tofflorna?
Företaget "BLUE TURTLE" satsar på ekologiska tofflor! Inga metaller eller andra farliga ämnen finns i skorna utan det här är så ekologiskt det kan bli! Dessutom har de snygga desginer och är sköna!
Intresserad?
kontakta mig! :]17 oktober

Kan ju börja med att berätta att jag är arg. Arg arg arg. Två och en halvtimme tog det att lyckas förstå hur excels cirkeldiagram funkar (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)  Men i gueess.. jag lärde mig väll? projektarbete it is...


SAMMANFATTNING v. 41

Vad vi har gjort:
Denna vecka är värd att minnas! En fartfylld vecka då vi har hunnit med massa saker. Vi har som sagt fixat klart allting med undersökningen, redigerat hur själva enkäten ska se ut, mejlat lärare, skrivit syfte om varför vi har undersökningen och till sist gått ut till klasser på skolan. Sammanlagt deltog 168 personer i undersökningen! Kul tycker vi! Dessutom har vi också lyckats sammanställa resultatet och påbörjat skriva en längre resultat-rapport.

Vi har också smått läst lite artiklar här och var om ekologiskt mode och mejlat en tjej som jobbar här i Uppsala med kläder. Vårt projekt liknar det hon gör nästan varje dag, nämligen sy om kläder och fixa egna tryck! Vi har också skaffat en egen pärm där vi har allting. Till exempel logga, projektplan inspiration osv.

Hur har arbetet gått:
Vi båda tycker det har gått superbra den här veckan faktisgt. Undersökningen gick som planerat, att gå ut till klasserna var inga problem. På så sätt gjorde vi också reklam för oss själva, och berättade lite om modevisningen som vi ska ha! Skönt sätt att göra reklam va? Två flugor i en smäll! Dessutom hann vi ju också sammanställa resultatet från undersökningen, inte något vi räknade med att hinna på en dag!
17 oktober

Jäääklar va flitiga vi har vart idag! Sammanställt nästan allt från undersökningen, nu ska vi bara se vad vi kan få ut ur det. Vi har också klippt och klistrat för att få ihop lite inspirationskollage, fixat en prima pärm att samla allt i och vi fick också i oss en del varma mackor och en påse bilar. En bra kväll helt enkelt!  15 oktoberIgår när jag skulle gå hem gick jag förbi stora torget. Jag började höra ljud här och var och bestämde mig för att gå närmare för att se vad det var. Mitt i folkmassan såg jag ett pojkband som spelade och fick genast en idé. Vi behöver ju  något "band" liknande till våran fashionshow. Kanske som underhållning eller till själva runaway?
Gissa om jag inte gick fram till deras crew och fråga om de ville spela på fyrisskolan?
- Klart jag gjorde det! Killen blev jätteglad, och jag frågade om hans nummer.
Går sedan mot bussen med världens leende och inser då att jag inte har sparat numret i mobilen utan tryckt fel. Tänker hundra tusen gånger ifall jag borde gå tillbaka och fråga om numret igen, men jag tyckte ändå att det var värt att göra det!

Vi får dock se om det här bandet kan vara något, de går på bolangsgymnasiet och spelar ganska rockig musik. Om någon av er läsare skulle tänka er att kunna göra något som underhållning så är det bara att säga till! Vad som helst!


15 oktober

Fortsatte med undersökningen, och vår kära gamla lärare Måns lyckades få in oss i en livlig diskussion inne hos en 1a om hur fula våra elevkort och korthållare är, och att vi absolut inte vill gå runt med dom synliga hela tiden! För, det måste vi tydligen nu. Han sa också att uppiffade tjejer var dem som de hade haft mest problem med att få dem att använda korten.... Fine, jag erkänner, jag är en av dom då.

Iallafall, en undersökning som i andra klasser tog max 10, tog den här gången över 20. Jaja, Måns kan helt klart sancka. Nu har vi en hel bunt med ikryssade papper, får se vad resultatet bliiir..

Där har ni då kortet, fint och synligt hos Lisa. Mitt göms bakom ryggen... Töntig jag är haha.

14 oktoberNi har säkert sett oss springandes i skolan med massa papper i handen, för det är precis vad vi har gjort ganska mycket idag. Imorgon är den sista dagen vi fortsätter med undersökningen och vi har några klasser kvar att besöka så håll utkik!


13 oktober

Okej nu börjar det bli dags att skaffa modeller, och här kommer vi ju till en svag punkt för vissa. För självklart tycker jag inte att en lång och smal person nödvändigtvis ser bättre ut än någon annan (skulle säga emot hur jag själv ser ut otroligt mkt..). Så varför har man långa och smala modeller? Det är nog inte för att alla i modevärlden tycker att man ska vara spinkig som en sticka, utan snarare för att det frå blickarna mer till kläderna, om personen liksom inte.. tar så mycket plats. Vet inte vad jag ska tycka.  

När det gäller oss tror jag vi mer kommer satsa på att försöka hitta åersoner vi vill jobba med, som alla är ungefär lika långa och har liknande kropp för att man ska kunna flytta runt kläderna lite mellan modellerna om vi så skulle vilja.
Snart ska vi sätta oss ner och diskutera.
Letandet har börjat...


12 oktober

Visste ni att ekologiskt mode inte är någon hitt för svenskarna?

Läste precis en artikel medans jag mejlade lite lärare. Artikeln är skriven av några studenter från Lunds Universitet och det handlade mest om att Sverige inte var redo för ekologiskt mode, men att det finns hopp för framtiden.
Dagens konsumenter är helt enkelt inte villiga att betala mer för ekologiska kläder. Anledningen till det lilla intresset för ekologiska kläder är bland annat att kunderna har en tydlig uppfattning av att det är veganer och mijlöaktivister som köper denna typ av konfektion.

"Konsumenter i allmänhet vill inte förknippas med den livsstilen och det blir ett hinder för ekologiskt mode att utvecklas till en bestånde trend"

I artikeln stod det också att även om ekologiska modet ännu inte har fått någon stor genomslag är kampen om kunderna inte helt körd. Det som behövs är helt enkelt mer information till allmänheten om vad det egentligen är och hur det förbättrar vår miljö, på så sätt kan det bli en försäljningsframgång!

Det kommer bli kul att se vad vi får för svar på frågan " Varför man inte köper ekologiska kläder?" när vi gör undersökningen!


11 oktober

Idag träffade vi vår handledare för sista "check" när det gäller undersökningen.. (ja det börjar bli ett himla tjat känner jag) haha!

Så nu har jag suttit här ett tag och försökt mejla några lärare så att vi kommer ut till klasserna också, men det är såå svåårt eftersom vårt schema inte passar ihop med deras. Men I guess, det löser väll sig.

Föresten, ni anar inte vad jag gör just nu.. jag sitter nämligen och klipper ut massa outfits från tidningar.  Planen är att vi ska sätta upp alla bilder och skisser på en stor tavla (eller papper) och sen få ihop något bra. Good idea va? Ibland känner jag mig för smart.....(hehe)


SAMMANFATTNING v.40

Vad vi har gjort:
Den här veckan har allt rullat på bra! I början av veckan träffades vi hemma hos mig och sorterade ALLA kläder vi fått ihop. Vi sorterade ut det vi kunde använde, och sen sorterade vi resten efter färg. Nu har vi börjat skissandet och inspiratiosletandet!

Sen hittade jag en artikel om Emilia Ilke, så mailade henne och ska träffa henne snart. Har inte bestämt något datum än men det kommer, det kommer.

Och under den här veckan har vi träffats med thomas för att visa honom undersökningen, vi har gjort några slutliga ändringar på den och nu är allt sammanställt med logga, rutor att kryssa i och en del intressanta frågor.

Hur det har gått:
Arbetet har gått riktigt bra den här veckan, vi har äntligen kommit igång ordentligt! att äntligen bli klar med frågorna till undersökningen känns skönt så att vi verkligen kan ta tag i den och gå ut i klasserna. Känns väldigt bra det här med Emilia också, eftersom vi vill få så mycket inspiration som möjligt och det är kul att träffa någon som faktiskt gör samma sak som vi ska göra!

Frid o fröjd!8 oktoberHär har ni föresten en bild på oss fashionistaaaaz.


7 oktober


Nu har jag suttit drygt en timma och fått ihop skisser och bilder på klänningar soooom jag vill ha till modevisningen! Ni kanske får se någon skiss som är färdig lite senare.. men bara kanske!


7 oktober

På inköpslistan:

Ett spiralblock med blanka sidor! A must have när man ska designa en ny kollektion. Nu funkar inte dom gamla skissblocken, jag behöver nya sidor att fylla!7 oktober

Jäktigt i skolan nu men försöker tränga in projektarbete lite här och där.
Som när man sitter vid luncgen och kladdar lite på klänningsskisser.
Som när man äntligen slappnar av framför TVn och kan blogga, skissa, hitta inspiration, skicka mail...
Aldrig blir det en lugn stund.

Jag mailade Emilia Ilke, hon tyckte det var kul att vi hört av oss, ville absolut träffa oss och hoppades hon kunde inspirera oss! Nu ska vi bara bestämma tid för mötet med henne!

Hej så länge!

6 oktoberIdag när jag skulle beställa mat på Max stod jag först vid kassan och funderade på vad jag ville ha. Killen bakom disken frågade  då; "du kanske borde testa något ekologiskt" .. Ekologisk som jag är, sa jag: "Jaha, vad skulle det vara då" Han svarar: "Något som innehåller gröna saker, plus en fisk".
Jag undrar om killen var dum i huvudet på riktigt, eller om han bara försökte leka smart.


4 oktober

Idag träffades jag och Lisa hemma hos mig före skolan för att kolla igenom alla kläder vi samlat ihop. Det var ju en hel del, men det kommer verkligen bli skitsvårt att fixa till en kollektion där det inte ser ut som vi bara sytt ihop en hel tygaffär, för nu har vi verkligen lite av allt; vi har svart och vitt och prickigt och blommigt, det finns guld och rött och grönt och lila... Men vem gillar inte utmaningar?
Så nu ska vi skissa,skissa,skissa! Vi kollade igenom mina gamla skisser från förut för lite inspiration.
Sen kom iof min faster förbi med två stora IKEA kassar till, fulla med kläder. Herregud. Men det här känns bra!3 oktober

Hittade en artikel om den här tjejen Emilia Ilke, en tjej i Uppsala som är konstnär i grunden men som har som del av sitt jobb att sy om gamla kläder som hon köper på loppisar och i secound hand butiker. Alltså; hon håller på med precis det vi gör! Eftersom hon är från uppsala, och har en studio på Trädgårdsgatan, så tänkte jag att man kanske skulle försöka få kontakt med henne och prata lite med henne om hennes jobb. Hon säger själv i artikeln att det här är ett sett för henne att bidra till miljön.

Förutom att sy om kläder har hon tillexempel gjort illustrationer till tröjor från weekday.SAMMANFATTNING v.39

Under veckans gång har vi gjort ganska mycket faktiskt och nu tänkte jag skriva en liten sammanfattning här.

Vad vi har gjort:
Som sagt pågår klädinsamlingen fortfarande och vi har fått några kassar som vi ska kolla igenom. Vi är inte riktigt säkra på ifall alla kläder som vi har fått är användbara och det är det vi ska börja kolla igenom nu.

Vi har också träffat vår handledare för att prata lite om vad vi ska göra de kommande veckorna och om man har följt bloggen kan man se att vi ska göra en undersökning. Så frågor till undersökningen har vi gjort, nu ska vi bara ut till klasserna!

En av oss har också varit på vintagemässan i stocholm, såklart ett sätt att hitta inspiration till vår kommande klädkollektion!

Dessutom har jag sökt lite information på internet om min lilla resa som jag ska göra till Bangladesh i vinter. Jag har ju tänkt göra lite av projektarbetet där också. Så denna vecka har gått till att leta fram kontakter, och jag har hittat en tjej som kan ge mig mer information!

Hur har arbetet gått:

Vi tycker fortfarande att det har gått bra. Nu ska vi som sagt se vad vi kan använda, och skulle det vara så att det behövs mer kläder så gör vi något extra för att samla ihop mer. Undersökningen har gått väldigt bra, som sagt visade vi handledaren vad vi har kommit på för frågor och han gillade vad han såg. (såg så ut iallfall).
Dessutom har "letandet" efter kontakter gått väldigt bra för min del, jag hittade snabbt en tjej som har jobbat på H&M i Bangladesh och hon ska hjälpa mig att hitta mer ifall det behövs.

Det rullar på bra!


RSS 2.0